Kuusamon ja Järvenpään kaupunkien yhteinen kaksivuotinen YDIN-hanke (”Yhdyskuntatoimialan digitaalisten palvelujen ja tietovarantojen kehittäminen”) päättyi joulukuussa 2024. Hankkeen tavoitteena oli parantaa yhdyskuntatoimialan digitaalisia palveluja, tehostaa tiedonhallintaa ja edistää paikkatietojen hyödyntämistä. Hankkeen hallinnoijana toimi Kuusamon kaupunki ja Valtiovarainministeriö vastasi päärahoituksesta.
Hankkeen alkuperäiset tavoitteet saavutettiin YDIN-hankkeessa hyvin:
- Muutettiin toimintamalleja, jotta ne tukevat tehokkaammin tiedonhallinnan ja digitaalisten palveluiden kehitystä.
- Edistettiin paikkatietojen hyödyntämistä osana päivittäistä työtä ja tiedolla johtamista.
- Parannettiin digitaalista turvallisuutta koulutusten ja yhteisten työpajojen avulla.
Hankkeen merkittävimpiä tuloksia:
- Digiturvakoulutukset: Kuntien yhteiset webinaarit ja työpajat lisäsivät henkilöstön valmiuksia tietoturvaan ja riskienhallintaan.
- Prosessikehitystyö: Prosessikuvaukset selkeyttivät nykytilaa ja prosessikehitystyöpajoissa pureuduttiin toimintatapojen muutokseen ja parannustoimenpiteisiin.
- Tiera City -järjestelmän käyttöönotto ja kehittäminen: Järjestelmä otettiin käyttöön hankkeen aikana ja sitä kehitettiin paremmin kuntien tarpeita vastaavaksi.
Hankkeen vaikutukset:
- Tiedonhallinta: Prosessien tehostaminen, automatisointi ja tiedonhallinnan parannukset tukevat kuntia muutoksessa.
- Paikkatietojen hyödyntäminen: Uuden järjestelmän avulla tiedonhallinnassa hyödynnetään yhä enemmän paikkatietopohjaista tietoa, kuten tilannekuvia ja karttapalveluja.
- Henkilöstön osaaminen: Digiturva- ja ohjelmistokoulutukset vahvistivat henkilöstön osaamista ja kykyä hallita digitaalisia työkaluja ja tietoturvakäytäntöjä.
Uudet toimintamallit ja niiden hyödyntäminen:
YDIN-hankkeen aikana käyttöönotettu järjestelmä on molemmilla kaupungeilla käytössä. Tiera City -järjestelmä tukee paikkatietopohjaista ja tehokasta tiedonhallintaa. Järjestelmän yhteiskehittäminen jatkuu muiden kuntien kanssa.
Hankkeen tuloksia hyödynnetään pitkällä aikavälillä seuraavasti:
- Järjestelmän hyödyntäminen ja jatkokehitys: Tiera City -järjestelmän käyttöä jatketaan kuntien päivittäisessä toiminnassa, ja sen ominaisuuksia kehitetään edelleen yhteistyössä muiden kuntien kanssa.
- Henkilöstön tukeminen: Koulutuksia jatketaan, ja käyttäjäkokemusten myötä kehitetään uusia tapoja ja toimintamalleja tukemaan päivittäistä arkea.
- Toimintamallien vakiinnuttaminen: Prosessikehityksen tuloksia hyödynnetään kaupunkien omassa kehitystyössä.
YDIN-hankkeen kokemuksia voidaan soveltaa muissakin kunnissa. Hankkeen aikana opitut asiat ja kokemukset tarjoavat hyödyllistä tietoa kaikille kunnille, jotka haluavat kehittää tiedonhallintaa ja paikkatietojen hyödyntämistä omassa organisaatiossaan.