Uusi digitaalinen opas Atla kokoaa kiinnostavimmat kulttuuri- ja luontokohteet sekä tapahtumat yhdelle alustalle. Palvelu suosittelee kohteita ja valmiiksi suunniteltuja, elämyksellisiä reittejä käyttäjän kiinnostuksen, sijainnin ja aikataulun mukaan. Sekä paikalliset, että matkailijat pääsevät 19. tammikuuta lähtien tutustumaan ja jakamaan Kuusamon hienoimpia kulttuuri- ja luontokohteita. Atla toimii sekä mobiili- että desktop-versiona ja siitä julkaistaan myös Android- ja iOS-sovellukset.
Reittejä ja tekemistä erilaisiin tarpeisiin
Atlasta löytyy valmiiksi suunniteltuja elämyksellisiä reittejä, kuten katutaidekävelyitä, luontopolkuja sekä kaupunki- ja historiakierroksia. Reittien varrella olevista kohteista palvelu tarjoaa tietoa, kuvia ja videoita, ja auttaa löytämään perille näihin kohteisiin.
Kuusamossa käyttäjä saa vinkkejä muun muassa Närängän erämaatilasta ja Munakan luontopolusta sekä kohteiden kasvillisuudesta ja eläimistöstä.
Esteettömät, lapsille sopivat, ilmaiset ja lemmikkiystävälliset kohteet on myös koottu omiin kokoelmiinsa. Atlasta saat tietoa esimerkiksi siitä, soveltuuko reitti apuvälineellä tai vaunuilla kuljettavaksi ja onko kohteessa lastenhoitotilat.
Uusi keino jakaa paikallistuntemusta
Valmiiden kohde- ja reittiehdotusten lisäksi käyttäjät voivat tehdä Atlaan omia listojaan. Mistä löytyvät instagrammattavimmat näköalat ja itselle kiinnostavimmat museot? Aluetta tuntevat pääsevät jakamaan palvelussa arvokasta paikallistuntemustaan. Näin Atlasta löytyy persoonallisia vinkkejä, joita ei muista palveluista löydy.
Palveluun on myös tulossa lisättyä todellisuutta eli AR-sisältöjä. Tulevaisuudessa voi esimerkiksi löytää gallerian näyttelyn rinnalla digitaalisia varjoesityksiä tai historiallisessa kohteessa eläytyä siihen, miten paikassa on eletty sata vuotta sitten.
Siirry Atla.fi-sivulle (avautuu uuteen välilehteen)Kolmen kaupungin DigiCult-hanke
Atla on kehitetty Oulun, Kuusamon ja Espoon yhteisessä DigiCult-hankkeessa. Hankkeen tavoitteita ovat kaupunkien palveluiden vaikuttavuuden lisääminen, tiedon hyödyntäminen palvelutarjonnassa sekä vähemmän tunnettujen kulttuuri- ja luontokohteiden tuominen paremmin esille.
DigiCultin rahoittaja on Valtiovarainministeriö, joten hankkeen tulokset hyödyttävät Suomen kaikkia kuntia ja kaupunkeja. Atlan teknisestä toteutuksesta vastaa Zoneatlas, jolla on kokemusta vastaavista palveluista muun muassa Metsähallituksen ja Maanmittauslaitoksen projekteista. Hankkeessa on osallistettu laajasti kaupunkien työntekijöitä, sidosryhmiä ja asukkaita.