Hyppää sisältöön

Ehkäisevä päihdetyö

Ehkäisevä päihdetyö kuuluu kuntien lakisääteisiin tehtäviin. Sen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnalle. Ehkäisevällä päihdetyöllä voidaan edistää kuntien elinvoimaa, kuntalaisten yhdenvertaisuutta ja kestävän kehityksen tavoitteita. Ehkäisevän päihdetyön järjestämistä koskevan lain tarkoituksena on varmistaa ehkäisevän päihdetyön toimintaedellytykset koko maassa ja edistää siten terveyden ja hyvinvoinnin tasa-arvoa.

Työn tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä päihteiden käytöstä ja niihin liittyvistä ilmiöistä sekä edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista päihteisiin liittyvissä asioissa. Ehkäisevä päihdetyö kattaa alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyn. Niin koululaiset, työssä käyvät, työttömät kuin seniorit ja vaikeasti päihderiippuvaiset ovat oikeutettuja laadukkaaseen ehkäisevään päihdetyöhön.

Ehkäisevä päihdetyö koskettaa meitä kaikkia, vaikka itsellä ei ongelmia asiassa olisikaan. Ennaltaehkäisy on tehokas tapa torjua ongelmia niin yhteiskunnan kuin yksilönkin tasolla. Ennaltaehkäisy on esimerkiksi ihmisten hyvinvointia tukevien tekijöiden vahvistamista.

Kuusamon kaupungin ehkäisevästä päihdetyöstä vastaava toimielin on kaupunginhallitus. Ehkäisevä päihdetyö on tehokkainta, kun sitä tehdään yhteistyössä kaupungin eri toimijoiden, hyvinvointialueen, muiden alueellisten toimijoiden ja järjestöjen kanssa. Käytännön toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan hyvinvointityöryhmässä. Ehkäisevää päihdetyötä ohjaa hyvinvointisuunnitelma.

Ehkäisevää päihdetyötä tarvitaan kaikkialla: oppilaitoksissa, työpaikoilla ja perheissä. Kun tehdään päätöksiä huolehtien alueen asukkaiden hyvinvoinnista, varmistetaan myös edellytykset terveelle taloudenhoidolle.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry