Jos epäilet, että asunnossasi on kosteus- tai homevaurioista johtuvia terveyshaittoja, käänny aina ensin isännöitsijän tai talonomistajan puoleen. Mikäli ongelmaa ei saada poistettua, voi terveyshaittojen selvittelyssä pyytää apua kunnan terveydensuojeluviranomaiselta.
Asunnossa olevasta kosteus- tai homevauriosta voivat kertoa mm.
- asunnossa esiintyvä poikkeava haju
- sisäpinnoitteiden kosteusläikät
- maalin tai päällysteen irtoaminen
- pinnoitteiden värimuutokset
- rakennuslevyjen turpoaminen
Kosteus- ja homevauriot aiheutuvat rakenteiden liiallisesta kosteudesta, jota rakenteisiin voivat aiheuttaa mm.
- putkivuodot
- sisäilmasta tiivistyvä kosteus
- puutteellinen kosteus-/vesieristys
- maaperästä nouseva kosteus
- vesikattovuodot
- salaojituksen puuttuminen
Homeet kasvavat lähes kaikissa materiaaleissa, jos materiaali on tarpeeksi kosteaa. Rakenteissa oleva homekasvusto voi aiheuttaa terveyshaittoja, jos kasvustosta pääsee ilmavirtojen mukana sisäilmaan itiöitä, kasvuston osia taikka aineenvaihdunta- tai hajoamistuotteita.
Kosteus- ja homevaurioiden selvittäminen ja korjaus
Terveyshaittojen estämiseksi kosteus- ja homevauriot tulee korjata mahdollisimman nopeasti. Ennen kosteus- tai homevaurioiden korjaamista on selvitettävä niiden laajuus ja syyt. Rakennusteknisen selvitystyön ja korjaussuunnitelman laadinta vaativat yleensä kosteusvaurioihin perehtyneen rakennusalan asiantuntijan ammattitaitoa. Terveyshaittaa aiheuttaneen vaurion korjauksen onnistumista tulee seurata mm. asukaskyselyillä ja laboratorioanalyysien avulla.
Sisäilman laadun mittaus
Terveydensuojeluviranomaiset eivät tee tarkempia sisäilman laadun mittauksia (homeitiöpitoisuus, VOC jne.), vaan tarvittaessa asianosaisia ohjataan tilaamaan mittaukset yksityisiltä alan yrityksiltä.
Viranomaisten hyväksymiä sisäilman ja rakenteiden homemittausmenetelmiä ovat Asumisterveysohje 2003:n mukaiset viljelymenetelmät. Viranomaiset voivat tehdä päätöksiä ainoastaan Ruokaviraston hyväksymässä laboratoriossa tehtyjen tutkimustulosten pohjalta. Sisäilman home- ja kosteusvaurioiden tutkimuksissa on käytössä myös menetelmiä (dna, MVOC, toksiinitutkimukset), joille ei ole annettu Asumisterveysohjeessa terveyshaittaa koskevia ohjearvoja.
Ruokavirasto on listannut hyväksymänsä laboratoriot nettisivuilleen. (linkki vie ulos sivustolta)
Muut mahdolliset syyt asunnon huonoon sisäilmaan
Asunnon huono sisäilma voi johtua monesta muustakin syystä kuin kosteus- tai homevauriosta. Sisäilmaa pilaavat mm. huono ilmanvaihto, tupakointi, lemmikkieläimet sekä rakennusmateriaaleista ja huonekaluista erittyvät hajut.
Asuntokaupat
Asuntokauppoihin liittyvissä ongelmissa voi kääntyä kuluttajaneuvonnan puoleen.