Eläintauteihin liittyvissä asioissa ohjeita ja neuvoja antaa valvontaeläinlääkäri (p. 040 860 8410), kiireisissä tapauksissa päivystysaikana päivystävä kunnaneläinlääkäri (p. 0600 18919).
Eläintauti on sairaus tai tartunta, joka voi siirtyä suoraan tai välillisesti eläimestä toiseen eläimeen tai ihmiseen. Eläintaudit ovat bakteerien, virusten, sienien ja loisten aiheuttamia tauteja. Eläimistä ihmisiin tai ihmisestä eläimiin leviäviä tartuntoja kutsutaan zoonooseiksi.
Eläinten terveydentilasta ja eläimillä esiintyvistä tarttuvista taudeista saadaan tietoa eläinlääkäreiden tekemien eläinten kliinisten tarkastusten, teurastamoilla tehtävän lihantarkastuksen, tuotantoeläinten tuotosseurannalla, sekä ottamalla näytteitä sairaista ja terveistä eläimistä, ja tutkimalla näytteitä tai kuolleita eläimiä Ruokavirastossa taudinaiheuttajien tai sairauteen viittaavien muutosten varalta.
Suomen eläintautitilanne on maailmanlaajuisesti katsottuna erinomainen. Lemmikkieläinten maahantuontimääräysten noudattaminen ja tuotantotilojen tehokas tautisuojaus on eläintautien torjunnassa avainasemassa.
Eläinten omistajat ovat tärkeässä asemassa tarkkaillessaan omia eläimiään, ja ottamalla yhteyttä eläinlääkäriin havaitessaan eläimessä sairauden tai tarttuvan taudin oireita. Vakavimmista tarttuvista taudeista on eläinlääkintälainsäädännössä määrätty tuottajia ja eläinlääkäreitä koskeva ilmoitusvelvoite, ja näiden yhteydessä viranomaiset määräävät toimenpiteistä tartunnan hävittämiseksi.
Ruokavirasto tutkii Oulun toimipaikassa luonnoneläinnäytteitä eläintautien varalta kaikkialta Suomesta. Kokonaisen, vasta kuolleen eläimen tai sen elimiä voi kuka tahansa lähettää maksuttomaan tutkimukseen Matkahuollon kautta. Näytteen lähettäjä saa kirjallisen tiedon tutkimustuloksista postissa kotiinsa, kunhan muistaa laittaa pakettiin mukaan lähetteen yhteystietoineen. Näytteiden lähetysohjeet.