Jätteen määrää ja sen haitallisuutta tulee vähentää. Syntyvät jätteet tulee lajitella. Vaarallinen jäte sekä paperi-, kartonki-, lasi-, metalli-, muovi- ja biojäte tulee lajitella erilleen sekalaisesta eli polttokelpoisesta jätteestä. Yrityksen toiminnasta ja syntyvistä jätteistä riippuen voi olla lisäksi myös erityisiä lajittelu- ja kierrätys sekä kirjanpitovelvoitteita. Esimerkiksi elintarvikealalla on erityisvaatimuksia pitää kirjaa elintarvikejätteen määrästä. Rakennus- ja purkujäte tulee lajitella jäteasetuksen mukaisiin jätelajeihin hyödyntämisen mahdollistamiseksi.
Yrityksen jätehuoltopalvelun voit hankkia haluamaltasi jätehuoltoon luvitetulta palveluntarjoajalta.
Mikäli tavanomaista yhdyskuntajätettä syntyy vähän, voi yritys järjestää jätehuollon esimerkiksi asuinkiinteistön kanssa yhdessä, kustannukset jakaen. Mikäli vuokraat esimerkiksi vapaa-ajan asuntoasi, tulee sinne järjestää Kuusamon jätehuoltomääräysten mukainen lajittelumahdollisuus. Asuinkiinteistöjen erilliskerättävien pakkausjätteiden (muovi, kartonki, lasi, metalli) ja biojätteen astiatyhjennykset on kilpailutettu kaupungin toimesta. Kuluvalla sopimuskaudella urakoitsija on L&T Ympäristöpalvelut Oy.
Materiaalitori ja TSV-sopimus Kuusamon jäteaseman kanssa
Mikäli yrityksen jätehuollon arvo on enemmän kuin 2000 € vuodessa ja jätehuolto on tarkoitus hankkia Kuusamon kaupungin jäteasemalta, tulee yrityksen jätelain mukaisesti tarkistaa ettei markkinaehtoista palvelua ole kohtuullisin ehdoin saatavilla. Tarkistus tehdään ilmoittamalla palvelutarve sähköiselle markkinapaikalle, osoitteessa www.materiaalitori.fi, kahden viikon ajaksi. Mikäli taloudellisesti ja teknisesti soveltuvaa markkinaehtoista jätehuoltopalvelua ei markkinatorin kautta tarjota, voi yritys tehdä TSV-sopimuksen (sopimus kunnan toissijaisesta jätehuoltopalvelusta) Kuusamon jäteaseman kanssa materiaalitorin kautta.
Mikäli yrityksen jätehuollon arvo on alle 2000 €/vuosi, voi yritys hankkia palvelun ja toimittaa jätettä Kuusamon jäteasemalle ilman TSV-sopimusta.
Kuusamon jäteasemalle yrityksistä tuotavat jätteet
Joillakin yritysten jätteillä on erityisvaatimuksia ennen kuin niitä otetaan vastaan Kuusamon jäteasemalle.
Esimerkiksi yritysten käytöstä poistettuja kylmäkalusteita ei oteta vastaan. Ainoastaan kotitalouksien käyttöön suunnitellut sähkö- ja elektroniikkalaitteet otetaan maksutta SER-keräykseen jäteasemalla.
Mikäli yritys tuo esimerkiksi purkumateriaaleja kuten betonia tai lämpölaitosten tuhkaa, tulee analyysit teettää ennen kuorman tarjoamista Kuusamon jäteasemalle. Kuusamon jäteasemalle otetaan vastaan MARA-asetuksen mukaiset laatuvaatimukset täyttävää betonia tai tavanomaisen jätteen kaatopaikalle soveltuvaa betonia. Kannattaa aina olla yhteydessä Kuusamon jäteaseman toimistoon, josta saat lisätietoa ja apua.
Tuottajavastuu
Tiettyjen tuotteiden valmistajilla, maahantuojilla ja pakkaajilla on lain velvoittamana järjestettävä näiden tuotteiden jätehuolto.
Tuottajavastuullinen jätehuolto koskee akkuja, paristoja, romuajoneuvoja, renkaita, keräyspaperia, pakkausjätteitä sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Näitä jätteitä voivat kotitaloudet viedä maksutta tuottajien järjestämiin jätteiden vastaanottopaikkoihin. Esimerkiksi pakkaustuottajat järjestävät Rinki ekopisteillä valtakunnallisen keräyspisteverkoston pakkausjätteille.
Jos yrityksesi toiminnassa on tuottajavastuu, tutustu velvollisuuteesi järjestää jätehuolto. Tuottajavastuulliset yritykset voivat perustaa tuottajayhteisön huolehtimaan velvollisuuksistaan. Lue lisää Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen verkkosivuilta linkin takaa aukeavalta sivustolta: ELY – tietoa tuottajavastuusta.
Siirtoasiakirjat
Eräiden jätteiden Suomen sisällä tapahtuvissa siirroissa tulee olla mukana siirtoasiakirja. Kotitalouksien omatoimisista pienimuotoisista kuljetuksista siirtoasiakirjoja ei vaadita. Siirtoasiakirjan on pääsääntöisesti oltava sähköinen koneluettavaa tietoa sisältävä asiakirja. Poikkeustapauksissa sähköisen asiakirjan voi laatia paperisena. 1.9.2022 lähtien tehtyjen siirtoasiakirjojen tulee täyttää alla olevat vaatimukset ja niitten tiedot tulee siirtää valtakunnalliseen sähköiseen SIIRTO-rekisteriin 3 kk sisällä siirtotapahtumasta.
Jätteet, joista siirtoasiakirja vaaditaan:
- vaarallinen jäte
- saostus- ja umpisäiliöliete
- hiekan- ja rasvanerotuskaivojen liete
- pilaantunut maa-aines
- muu rakennus- ja purkujäte kuin pilaantumaton maa-aines
- POP-jäte (tarkoittaa jätettä, joka sisältää pysyvää orgaanista yhdistettä, (EU) 2019/1021 liite IV mukaiset yhdisteet ja niiden pitoisuusrajat)
Siirtoasiakirjan:
- tulee kuvata jäte, määrä, alkuperä, kuljetuksen tiedot, toimituspaikka jne.
- tulee olla kuljetuksen mukana luettavassa muodossa
- tietojen tulee olla saatavissa kaikille siirtoon osallistuville osapuolille
- laatimisvastuu kotitaloudesta jätettä noudettaessa jätteen kuljettajalla
- jätteen haltijan, kuljettajan ja vastaanottajan on vahvistettava asiakirjan tiedot yksilöivällä todentamismenetelmällä (allekirjoitus)
- jätteen kuljettajan on toimitettava siirtoasiakirja vastaanottopaikkaan
- jätteen haltijan ja vastaanottajan on säilytettävä allekirjoittamansa siirtoasiakirja tai sen jäljennös kolmen vuoden ajan allekirjoituksesta
Jos jäte noudetaan kotitaloudesta, jätteen kuljettajan on jätteen haltijan sijasta laadittava siirtoasiakirja sekä huolehdittava asiakirjan antamisesta vastaanottajalle ja sen säilyttämisestä. Siirtoasiakirjan laatija on velvoitettu siirtämään tiedot valtakunnalliseen SIIRTO-rekisteriin. Sähköisen siirtoasiakirjan tiedot voi toimittaa rajapinnan kautta. Paperisen siirtoasiakirjan tiedot voi toimittaa käyttöliittymän kautta. SIIRTO-rekisterin löydät linkin takaa aukeavalta sivustolta: SIIRTO-rekisteri.