Hyppää sisältöön

Alle kouluikäiset ja kiusaaminen

Kuusamolaiset lapset tavataan lastenneuvolassa säännöllisissä terveystarkastuksissa. Suuri osa lapsista osallistuu myös varhaiskasvatukseen tai kerhotoimintaan sekä lapsiperheille suunnattuihin seurakuntien tai järjestöjen palveluihin. 

Perheiden kasvatustyötä tukemalla pyritään lisäämään lapsiperheiden hyvinvointia ja siten ehkäisemään lähisuhdeväkivaltaa, kaltoinkohtelua sekä kiusaamista.

Kiusaamisen ehkäisy on suunnitelmallista toimintaa varhaiskasvatuksessa. Kuusamon varhaiskasvatusyksiköissä on toimintamallit kiusaamiselta suojaamiseksi. Lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen on keskeistä leikki-iässä. Aikuisten tehtävänä on opettaa tunne- ja kaveritaitoja lapsille sekä auttaa liittymään ryhmään ja ylläpitämään myönteisiä vertaissuhteita. Lapsena opitut sosiaaliset taidot vaikuttavat hyvinvointiin myöhemmin koulu- ja aikuisiässä. Tasapainoiset ja vastavuoroiset ystävyyssuhteet suojaavat lapsia monilta negatiivisilta asioilta ja edistävät myönteistä kehitystä ja itsearvostusta.

Jokaisella lapsella on oikeus saada riittävästi turvallisen aikuisen myönteistä huomiota, jotta lapsi tuntee itsensä arvokkaaksi ja tärkeäksi ja tuntee olevansa osa perhettä tai yhteisöä. Kyse on lopulta lapsen arkisista tarpeista. Kodin selkeät rutiinit tuovat lapselle turvaa.

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen oppimisympäristöissä kiusaaminen, häirintä, syrjintä ja väkivalta ovat yksiselitteisesti kiellettyjä. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintaa ohjaa varhaiskasvatus-ja perusopetuslaki. Varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle on laadittu oma paikallinen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma. Lue lisää varhaiskasvatuksen omilta hyvinvointisivuilta. Pääset sivuille tämän linkin kautta.

Ohjeita aikuiselle kiusaamisasian käsittelyyn

Vanhemmat ohjaavat lastensa käyttäytymistä toivottuun suuntaan. Seuraavassa on lueteltu muutamia vanhemmuuden toimia, jotka toimivat lapsen arjen ja kasvun tukipilareina:

  • Anna lapselle palautetta toiminnasta
  • Käy ongelmatilanteet rakentavasti lävitse, jotta tilanteista voisi oppia
  • Vahvista lapsen tunnetaitoja lapsen kehitystason mukaisesti. Ylisukupolvisia toimintamalleja on hyvä tarkastella ja pyrkiä tarvittaessa muuttamaan.
  • Anna rajat, joilla luodaan raamit toimivaan perusarkeen.
  • Kuuntele lapsen mielipiteitä, mutta vanhemmat tekevät päätökset arjessa. Säännöt luovat turvallisuuden tunnetta ja rutiinit helpottavat arkea.
  • Huolehdi lapsen perustarpeista (ravitsemus, puhtaus ja riittävä uni)
  • Opeta lapsille elämän perustaitoja
  • Anna lapselle rakkautta, hellyyttä ja luo turvallisuuden tunnetta lapsessa. Samalla opetat empatiataitoja.
  • Opeta lapselle elämän arvoja kuten mikä on oikein ja mikä on väärin.

Lapsen normaalien kehitysvaiheiden tunteminen auttaa tunnistamaan oman lapsen tarpeita ja tukemaan hänen kehitystään yksilöllisesti. Lapsen yksilöllinen tilanne ja kehitystaso vaikuttaa siihen, minkälaista tukea lapsi milloinkin tarvitsee. Perheen kriisit tai vanhempien kyvyt huolehtia näiden osa-alueiden tarpeista, voivat vaikuttaa lapsen fyysiseen, psyykkiseen sekä sosiaaliseen kehitykseen.

Vaikeudet perheessä saattavat näkyä esim. muutoksina perheen tasapainossa ja tavassa olla yhdessä kuten perheenjäsenten välisissä rooleissa, kommunikaatiossa, läheisyydessä ja tunteiden ilmaisussa. Lapselle voi varsinkin pitkään jatkuneessa kuormitustilanteessa muodostua kohonnut riski erilaisille mielenterveys-, käytös-, kouluongelmille sekä sosiaaliselle syrjäytymiselle.

Mikäli arjen rutiinien hallinta tuntuu hankalalta, huoltajat kokevat haastavalta lapsen käyttäytymisen ohjaamisen toivottuun suuntaan tai perheessä on ylisukupolvisia toimintamalleja, joiden työstämiseen ja muuttamiseen toivoisivat apua, kannattaa apua kysyä rohkeasti!  

Kuusamossa tarjotaan tukea eri palveluissa lapsiperheille, yhteistyötahoja voivat olla mm.: varhaiskasvatus, koulu, seurakunta, MLL, neuvola, kasvatus- ja perheneuvonta, sosiaalityö ja lapsiperheiden kotipalvelu.