Hyppää sisältöön

Ikäihmiset ja kiusaaminen

Ikäihmisen kiusaamisella tarkoitetaan kaltoinkohtelua.

Kaltoinkohtelu voi olla hoidon ja avun laiminlyömistä, fyysistä, psyykkistä tai henkistä väkivaltaa. Se voi olla myös vainoamista, seksuaalista tai taloudellista hyväksikäyttöä tai hengellistä väkivaltaa, jolloin vakaumuksen ja uskonnon harjoittaminen kielletään, sitä halvennetaan tai mitätöidään.  

Kaltoinkohtelulla tarkoitetaan tekoa, jossa henkilö tekee tai jättää tekemättä tekoja, joilla vaarantaa ikäihmisen terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden. Esimerkiksi ikäihmisen aikuinen lapsi hyväksikäyttää/kiristää vanhempaa/isovanhempaa taloudellisesti. 

Erilaiset sairaudet kuten muistisairaus voi muuttaa ihmistä ja aiheuttaa käytöshäiriöitä (harhoja, aggressiivisuutta, masennusta), jotka voivat vaikuttaa sekä sairastuneen että läheisen elämänlaatuun.  

Kaltoinkohtelua ei ole aina helppo tunnistaa, sillä ikäihminen voi tuntea asiasta syyllisyyttä tai häpeää. Joissain tilanteissa ikäihminen ei edes tunnista joutuneensa kaltoinkohdelluksi. 

Jokaisella ihmisellä, joka huomaa kaltoinkohtelua tai muuta huolta ikäihmisen elämässä, on mahdollisuus tehdä huoli-ilmoitus, jonka voi tehdä nimettömänä. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilla on velvollisuus tehdä huoli-ilmoitus ja ilmoittaa iäkkään henkilön palveluntarpeesta.  

Kuusamossa ikäihmisten huoli-ilmoituksen voi tehdä puhelimitse ikäihmisten yleiseen palveluohjausnumeroon ma-pe klo 9–11 p. 040 860 8700.

Ikäneuvolan puhelinnumero on p. 040 860 8040.